Dieta bezglutenowa i celiakia

Wśród bardzo wielu różnych diet z jakich może obecnie korzystać każdy z nas szczególną popularnością cieszy się tak zwana dieta bezglutenowa – wystarczy tylko przyjrzeć się podstawowym jej założeniom aby w mgnieniu oka przekonać się, że znacznie różni się ona od wszystkich innych standardowych diet. Przede wszystkim zakłada ona całkowite wyeliminowanie z naszego jadłospisu rzeczy takich jak zboża, które zawierają gluten – białko roślinne, które z jednej strony może mieć bardzo zły wpływ na organizm osób cierpiących na najróżniejsze schorzenia, a z drugiej znacznie przeszkadzać nam w czasie odchudzania.
Co zatem należy jeść podczas przestrzegania diety bezglutenowej? Przede wszystkim musimy przygotować się na całkowite wyeliminowanie z naszego jadłospisu produktów takich jak owies, jęczmień, żyto i pszenicę, a także wiele innych rodzajów zbóż, takich jak chociażby kukurydza. Co więcej, gluten powszechnie występuje również w produktach takich jak mąka, w związku z czym możemy spotkać go również w wielu innych potrawach które na pierwszy rzut oka nie mają wiele wspólnego z wymienionymi wcześniej zbożami – nawet w daniach mięsnych czy rybnych. Wszystko to sprawia, że całkowite unikanie produktów które pozbawione są glutenu jest po prostu bardzo trudne, lub na pozór wręcz niemożliwe. Warto jednak zauważyć, że z pomocą przychodzą nam tutaj przede wszystkim najróżniejsze sklepy ze zdrową żywnością – można w nich znaleźć sporo produktów pozbawionych glutenu. Informacja o takich specyficznym ich składzie najczęściej zamieszczona jest na opakowaniu, zaś rzeczywiście dobre sklepy tego typu posiadają zazwyczaj całe działy poświęcone jedynie produktom tego typu. Bez względu jednak na to, gdzie zaopatrujemy się w żywność, dosłownie zawsze musimy zwracać szczególną uwagę na wszystkie oznaczenia zamieszczone na opakowaniach – może się bowiem okazać, że nawet zupełnie przez przypadek kupimy coś zupełnie dla siebie nieodpowiedniego.

Nie sposób jest również nie powiedzieć o tym, w jakich przypadkach dieta bezglutenowa jest po prostu najbardziej wskazana – wbrew pozorom, nie służy ona do odchudzania, jak większość znanych diet. Taki sposób odżywiania się jest niezbędny przede wszystkim w przypadku osób cierpiących z powodu choroby zwanej celiakią, powodującej bardzo poważne zaburzenia w funkcjonowaniu układu trawiennego. Dieta ta jest zresztą jednym z najważniejszych i zupełnie podstawowych elementów leczenia tej choroby, choć warto jest zauważyć, że w wielu przypadkach musi ona być stosowana przez całe życie aby uniknąć ewentualnych nawrotów schorzenia.

Rzeczywiście skuteczne przestrzeganie diety bezglutenowej na pewno nie jest niczym łatwym. Jest ona zresztą na tyle specyficzna, że już samo wybieranie produktów na jakie możemy sobie przy niej pozwolić może sprawiać nam sporo problemów. Równocześnie jednak ścisłe przestrzeganie takiej diety jest dla wielu osób bardzo ważne – w tym przypadku chodzi o coś znacznie poważniejszego, niż po prostu chęć zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. Dobrą wiadomością może być jednak to, że producenci żywności starają się obecnie w miarę swoich możliwości ułatwiać nam to zadanie, stosując na opakowaniach swoich produktów informacje na temat zawartości glutenu – już tylko coś takiego daje nam pewność, że będziemy mogli bez większego problemu znajdować w sklepach dokładnie taką żywność, jaka jest nam rzeczywiście potrzebna. Same walory smakowe takiej zdrowej żywności mogą ponadto zadowolić nawet najbardziej wybredne osoby, zatem największym problemem w przypadku tej diety jest po prostu odpowiedni dobór produktów i upewnienie się, że na pewno nie zawierają one glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restrykcyjna i niezwykle skuteczna dieta norweska

Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy raz na zawsze, często stają przed trudnym wyborem diety. Jest to jednak decyzja naprawdę trudna,......

Zamknij