Odżywianie osób chorych na cukrzycę

Cukrzyca jest poważną chorobą, która z roku na rok jest diagnozowana u coraz większej liczby osób. Schorzenie to wiąże się przede wszystkim z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. W leczeniu diabetyków niezwykle istotną rolę odgrywa dieta, która pozwala pacjentowi normalnie funkcjonować.

Dieta osoby chorej na cukrzycę na pierwszy rzut oka nie różni się od diety stosowanej przez zwykłego człowieka. Nie ma bowiem produktów tworzonych tylko i wyłącznie z myślą
o diabetykach. Jadłospis jednak musi opierać się na kilku ważnych zasadach, między innymi bardzo ważne jest zwracanie uwagi na to, by zachowywać właściwe proporcje energetyczne pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi.

Dzienny harmonogram żywieniowy

W żywieniu osób chorych na cukrzycę wszystkie wartości powinny być dostarczane w określonych ilościach. Węglowodany powinny więc stanowić około pięćdziesięciu procent dziennej wartości energetycznej, tłuszcze około trzydziestu procent, a spożycie białek powinno ograniczać się do dziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Z diety natomiast należy wyeliminować wszystkie potrawy wysokobiałkowe oraz wysokotłuszczowe.

Oczywiście przygotowywane posiłki powinny być w miarę możliwości jak najbardziej urozmaicane, gdyż w ten sposób dostarczmy organizmowi jeszcze większej ilości potrzebnych witamin oraz mikroelementów. Cukrzyk może więc sięgać po owoce, warzywa, nabiał. Słodycze oraz różnego rodzaju używki należy ograniczać od absolutnego minimum.

Posiłki w diecie cukrzycowej

Zaleca się, by dania w diecie cukrzycowej były jadane częściej oraz w nieco mniejszych porcjach. Posiłki można przyjmować w odstępie około trzech – czterech godzin. W ten sposób nie tylko można wyzbyć się uczucia głodu, ale również zmniejszać stężenie glukozy
w organizmie.

Zazwyczaj w żywieniu osób cukrzycowej proponowane są trzy posiłki, mianowicie śniadanie, obiad oraz kolacja. Można również sięgnąć po dwie, trzy niewielkie przekąski w ciągu dnia.  Osoby przebywające na diecie cukrzycowej powinny ponadto pić spore ilości wody mineralnej. Można też sięgać po soki owocowe, a także po herbatę oraz kawę, ale bez dodatku cukru.

Uzupełnienie diety

Dieta cukrzyka, tak samo, jak każda inna dieta, powinna zostać uzupełniona wysiłkiem fizycznym. Oczywiście nie chodzi tu od razu o trenowanie sportów wyczynowych. Właściwie dobrana forma aktywności fizycznej może skutecznie pomóc w obniżaniu poziomu glukozy we krwi.

Dieta cukrzycowa nie jest prostą dietą, wymaga bowiem ogromnego zdyscyplinowania. Jeśli jednak będzie ona od samego początku właściwie stosowana, wówczas można mieć całkowitą pewność, że w organizmie będzie utrzymywana odpowiednia harmonia cukru. Dieta jest polecana głównie w żywieniu osób, u których zdiagnozowana została cukrzyca, ale może być ona stosowana również profilaktycznie przez osoby, które nie chcą na nią zachorować. Tą formę żywienia może więc stosować praktycznie każdy, uwzględniając indywidualne dzienne zapotrzebowanie na kalorie. W tym celu jednakże warto zasięgnąć specjalistycznej konsultacji lekarskiej.

1 komentarz

  1. kinia Październik 18, 2012 at 7:49 pm Reply

    a można będąc cukrzykiem jeść sorbety z Grycana;) są nieskokaloryczne i bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dieta 1000 kalorii

Jednym z najbardziej popularnych sposobów wspomagających odchudzanie jest słynna dieta 1000 kalorii. Jej zasady są z pozoru banalne. Możemy jeść......

Zamknij