Jabłka w najsłodszej odsłonie – pieczemy szarlotkę!

Wszyscy kochamy łakocie! Troskliwe mamy i panie dbające o linię jednak starają się, by te wielkie przysmaki nie były tylko słodkością samą w sobie, ale chodzi im również o to, by niosły ze sobą również walory odżywcze. W rankingu zdrowych deserów na pewno wysoko plasuje się szarlotka, dlatego każda szanująca się pani domu powinna znać co najmniej jeden, sprawdzony przepis na kruche ciasto z jabłkami.

Sama szarlotka to pyszne ciasto w różnych odsłonach, ale jeden składnik zawsze jest niezmienny – masa jabłek musi wypełniać ten przysmak, bo inaczej niestety szarlotką nazwać go nie będziemy mogli. Zanim przejdziemy do kwestii tego, jakie jabłuszka są najlepsze do tego ciasta oraz gdzie i z jakimi dodatkami najchętniej jest podawana szarlotka, zanim sięgniesz do sieci po najlepszy przepis na kruche ciasto z jabłkami – może warto poznać co nieco historii tego pysznego ciasteczka

XIV w. to w tym czasie prawdopodobnie zaczęła się historia tego wypieku. Co ciekawe – jabłkowe placki w tym czasie nie zawierały cukru, bowiem miód czy cukier były składnikami tak naprawdę dostępnymi tylko dla najbogatszych, a jak wiadomo najlepsze dania powstają w rodzinnym, ubogim środowisku – na kanwie placka z jabłkami – bez dodatku słodzików powstał pierwszy jabłecznik. Wtedy naturalna słodkość jabłek zdecydowanie wystarczyła do tego, by zachwycić smakiem. Dzisiaj prawie każdy przepis na kruche ciasto z jabłkami zawiera różnego rodzaju ulepszacze smaku, by podkręcić jego deserowy charakter. Oczywiście, wszyscy lubimy tą tendencję, natomiast można z ciekawości, kiedyś wypróbować tej naturalnie słodkiej receptury.

Tak czy inaczej, jak widać szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami – jakkolwiek ją zwać – zawsze smakuje wyśmienicie. Zatem przyjrzymy się temu, z jakimi owocami tego gatunku ta pyszność komponuje się najlepiej. Nasze propozycje to:

  • Antonówka – zdecydowanie króluje w tym rankingu, a zawdzięcza to swoim właściwościom, które sprawiają, że nie rozpada się na kawałki nawet po godzinnym pieczeniu.
  • Szara Reneta – aromatyczna i krucha odmiana, która zachwyca swą kwaskowatością.
  • Boiken – ścisły, twardy miąższ, o lekkim winnym smaku, uwielbiana odmiana przez koneserów.

Oczywiście wszyscy mamy świadomość, że na rynku jest cała masa różnych odmian jabłek i właściwie nasz ostateczny wybór jest uzależniony od osobistych preferencji. Warto dlatego próbować różnych połączeń, by w końcu znaleźć opcją idealną. przepis na kruche ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się na każdą okazję – większą i mniejszą, jak również na zwyczajny, powszedni dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *