Jak truskawki pomagaja utrzymać dobre zdrowie?

Truskawki – słodkie letnie przekąski – to bardzo wartościowe owoce. Nie tylko świetnie smakują, ale posiadają również wiele właściwości zdrowotnych.  truskawki

Truskawki są bogate w pektyny, zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminę B1, B2 i PP. Zawierają też cenne pierwiastki, takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez zawartość kalorii i brak tłuszczu.Wiele zz zawartych w truskawkach składników odżywczych to silne przeciwutleniacze. Stanowią one ochronę dla organizmu przed wolnymi rodnikami – reaktywnymi cząsteczkami, które powodują uszkodzenia komórek. Wolne rodniki stanowią produkt uboczny normalnej pracy organizmu, ale do ich powstawania przyczyniają się także: stres, zanieczyszczenia i niezdrowa dieta. Działanie wolnych rodników osłabia system immunologiczny organizmu i sprawia, że on bardziej podatny na choroby i starzenie. Oprócz przeciwutleniaczy produkowanych przez siebie, organizm wykorzystuje także te zawarte w pożywieniu. roślinne składniki odżywcze znajdują się w truskawkach stanowią ich bardzo dobre źródło.

Czy truskawki mogą zapobiegać nowotworom?

truskawki posiadają właściwości cenne w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki zawartości pektyn i soli mineralnych pobudzają pracę jelit i oczyszczają je z zalegających resztek. Zapobiegając zaparciom, chronią przed rakiem jelita grubego. zawierają też kwas elagowy i kwercetynę, które wspomagają systemy naprawcze organizmu, eliminujące nieprawidłowe komórki, w tym komórki nowotworowe.

Truskawki a zdrowe serce

Zawarta w truskawkach witamina C jako silny antyoksydant zapobiega utlenianiu cholesterolu, dzięki czemu spowalnia rozwój miażdżycy. Może się to przełożyć na niższe ryzyko występowania zawału serca lub udaru mózgu. Witamina C wzmacnia ryzyko wystąpienia też ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich pękaniu. Ponadto flawonoidy zawarte w truskawkach pomagają zmniejszyć skłonność do zakrzepicy.

Czy truskawki mogą zwalczać stany zapalne i hamować procesy starzenia się?

Już medycyna ludowa korzystała z naparu liści i owoców truskawek, który uśmierzał stany zapalne i goił rany. Zapalenie jest istotnym czynnikiem rozwoju wielu stanów chorobowych takich jak np. choroby reumatyczne, nowotwory i liczne choroby wewnętrzne, dlatego naukowcy szukają sposobów, by móc wykorzystać cenne właściwości truskawek w tej dziedzinie. Truskawki zdecydowanie poprawiają tempo przemiany materii, a dzięki dużej zawartości żelaza oraz witaminy C, która wzmaga jego wchłanianie, działają krwiotwórczo, co jest istotne zwłaszcza dla zdrowia kobiet i rosnących dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *