Pomidory – czy rzeczywiście mają właściwości antynowotworowe?

pomidoryZapewne niewiele osób wie, że niegdyś pomidory uważane były za trujące. Obecnie natomiast coraz częściej można usłyszeć o ich zdrowotnych właściwościach. Szczególnie cenione są zawarte w pomidorach związki antyoksydacyjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Pomidor wydaje się być warzywem znanym od lat, ale dopiero od niedawna zaczęła wzrastać nasza wiedza o tej roślinie. Kariera pomidora rozpoczęła się w momencie, kiedy kilku amerykańskich naukowców w jego składzie odkryło cenną substancję – nazywaną likopenem.

Likopen – czy tylko barwnik?

Początkowo likopen był traktowany przede wszystkim jako barwnik, naturalny pigment, który nadawał skórce pomidora charakterystyczną, czerwonawą barwę. Wraz z upływem czasu
i z kolejnymi przeprowadzanymi badaniami naukowymi, okazało się, iż likopen należy do grupy substancji posiadających silne właściwości antyoksydacyjne. Związki te mogą przyczyniać się do zwalczania w ludzkim organizmie wolnych rodników, które są inicjatorami chorób nowotworowych. Wolne rodniki są również odpowiedzialne za starzenie się skóry.

Skuteczność działania likopenu wydaje się być wyjątkowo silna na tle innych antyutleniaczy. Jak się okazało, likopen jest znacznie bardziej efektywny niż beta karoten. Skutecznie zwalcza wszelkie wolne rodniki w organizmie, zapobiegając rozwojowi wielu groźnych schorzeń.

Pomidory na zdrowie

Badania amerykańskich specjalistów dowiodły, iż systematyczne spożywanie pomidorów zawierających w swoim składzie cenny likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową prostaty u mężczyzn. Co więcej, w trakcie przeprowadzanych testów okazało się również, iż jedzenie pomidorów chroni przed nowotworem gardła.

Likopen może być wchłaniany przez nasz organizm nie tylko z pomidorów, ale również
z przetworów przygotowanych z tego warzywa. Jeśli niekoniecznie lubimy spożywać pomidora na kanapkach, wówczas możemy sięgnąć na przykład po soki pomidorowe, przeciery, a także po sosy oraz keczupy. W trosce o nasze zdrowie sięgajmy jednak tylko
i wyłącznie po te produkty, które w swoim składzie zawierają jak najmniejszą ilość sztucznych konserwantów i dodatków. Stopień wchłaniania wzrośnie, jeśli do soku pomidorowego dodamy jedną łyżkę oliwy z oliwek. Sok najlepiej więc podgrzewać
z dodatkiem oliwy, a dopiero następnie wypijać. Warto wiedzieć, iż likopen jest substancją trwałą, która nie ulega rozpadowi podczas konserwowania bądź gotowania.

Pomidory źródłem witamin

Pomidory to jednak nie tylko źródło tak cennego dla naszego organizmu likopenu. W składzie tego warzywa znajdziemy jeszcze wiele innych składników odżywczych. Wśród nich szczególnie ważną rolę pełnią witaminy. W pomidorach obecna jest witamina A, C, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo w warzywie tym znajdziemy również beta karoten. To właśnie ta substancja zamienia się w naszym organizmie w witaminę A.

Pomidory to również bogactwo cennego pierwiastka, jakim jest potas. Jest on odpowiedzialny chociażby za obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

1 komentarz

  1. MniejMnie Kwiecień 9, 2013 at 11:48 am Reply

    Artykuł bardzo fajny, pomidory uwielbiam, ale hmmm…. mój tata też uwielbia pomidory i jadał je codziennie od wielu wielu lat. W zeszłym roku zachorował na raka gardła właśnie… Ironia losu… może to kwestia tego, że obecnie pomidory są nafaszerowane pestycydami i te prawidłowe właściwości to moją tylko pomidory eko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *