Profesjonalne gotowanie – wybór wyposażenia gastronomicznego

Przyrządzenie obiadu w domowej kuchni i w kuchni profesjonalnej, na przykład w stołówce szpitalnej lub w restauracji różni się między sobą znacznie. Chociaż efekt będzie podobny, gdy zaplanuje się identyczne menu, to ze względu na skalę przedsięwzięcia w drugim przypadku konieczne jest wykorzystanie specjalnego zaplecza kuchennego. Gotowanie dla 4 i 100 osób to, koniec końców, zupełnie coś innego. Do dyspozycji jest jednak odpowiednie wyposażenie gastronomiczne, dzięki którym przyrządzenie nawet tak dużej ilości jedzenia nie sprawia problemu. Jak realizuje się tego rodzaju inwestycje?

Najpierw projekt

Kuchnie przeznaczone dla gastronomii – restauracji, stołówek, firm cateringowych muszą nie tylko obejmować odpowiedni sprzęt pod kątem technologicznym, ale dodatkowo także ważne jest spełnienie wszystkich wymogów Sanepidu, które dokładnie określają, jak dane wyposażenie powinno być rozmieszczone. Gdy wybiera się współpracę z fachowymi firmami zajmującymi się sprzedażą tego rodzaju sprzętu, to właśnie ich specjaliści mogą wykonać szczegółowy projekt i doradzić, jakie rozwiązania będą optymalne. Tak jest w Tanake http://www.tanake.com.pl/ – firmie, która od ponad 30 lat zajmuje się kompleksowym wyposażeniem gastronomii.

Skompletowanie sprzętu

Szafy chłodnicze i mroźnicze, szatkownice, miksery, witryny grzewcze, piece do pizzy, smażalniki, stoły chłodnicze, urządzenia do hot-dogów, kotły warzelne, piece konwekcyjne – to tylko mały ułamek wyposażenia gastronomicznego do kupienia w sklepach, które specjalizują się w tej dziedzinie. Dobranie odpowiednich modeli jest kluczowe dla wygody i szybkości przygotowywania dań. Pod uwagę trzeba wziąć nawet najdrobniejsze detale, aby sprzęt gwarantował efektywne działanie i spełniał wszystkie normy.

Instalacja i przeszkolenie

Po dostarczeniu sprzętu na miejsce konieczna jest jego instalacja. Tym powinien zająć się uprawniony pracownik, zwłaszcza gdy mowa o urządzeniach takich jak kuchenki gazowe, piece konwekcyjne i inne sprzęty, które wymagają połączenia z mediami. Dodatkowo ważne jest przeszkolenie personelu z użycia sprzętu – w niektórych firmach to usługa wliczona w cenę zamówienia.

Serwis

Nawet najlepszy sprzęt przy intensywnym użytkowaniu może przestać działać. Dlatego tak ważny jest fachowy serwis. Warto zawrzeć umowę z firmą, która świadczy serwis 24h. Wtedy żadna usterka nie przeszkodzi w działaniu lokalu.

Zatem jeżeli szuka się firmy, która ma wykonać inwestycję, najlepsza będzie taka, która zapewni kompleksową obsługę – od projektu do opieki posprzedażowej. To gwarancja, że zaplecze gastronomiczne będzie wykonane optymalnie i zawsze będzie działało prawidłowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *