Winogrona dla zdrowia

winogronaWinorośl to jedna z najbardziej znanych roślin uprawnych na świecie. Według dawnych legend, pochodzi ona z Armenii. Na kontynent europejski została sprowadzona przez Greków, którzy o pomyślne winobrania zwracali się do boga Dionizosa. Rzymianie natomiast upowszechnili winnice, zakładając je w najróżniejszych zakątkach Rzymskiego Imperium. Dzisiaj winogrona są wszystkim nam dobrze znanymi owocami, które zawierają w sobie sporo substancji odżywczych.

W epoce starożytności doceniano nie tylko smak wina, ale również zdrowotne właściwości winogron. Rzeczywiście, kryją one w sobie mnóstwo cennych składników. Szczególnym ich źródłem są także pestki.

Wartości odżywcze winogron

Winogrona w swoim składzie zawierają przede wszystkim witaminę A, PP, C oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich także minerałów, takich jak potas, fosfor, selen, wapń, chrom, miedź oraz żelazo. Od razu trzeba jednak dodać, iż pomimo tych cennych substancji, winogrona są uważane za rośliny kaloryczne. Kilogram winogron to około ośmiuset kalorii,
których dostarczamy organizmowi głównie za sprawą łatwo przyswajalnego cukru, znajdującego się w winogronach.

Niegdyś winogrona wykorzystywane były między innymi do leczenia otyłości, zadyszki oraz kołatania serca. Takie terapie przeprowadzano chociażby w szwajcarskich oraz węgierskich sanatoriach. Kuracja była prosta, gdyż opierała się na dostarczaniu do organizmu każdego dnia około jednego kilograma winogron.

Obecnie właściwości winogron doceniane są na całym świecie. W niektórych krajach przygotowuje się z nich nawet specjalne soki na przeziębienie. Wystarczy do soku z winogron dodać odrobinę cynamonu, wanilii i goździków. Zimny sok z kolei może być pomocny przy leczeniu stanów zapalnych wątroby. Winogrona można ponadto wykorzystywać do kuracji oczyszczających organizm, gdyż są one w stanie usuwać szkodliwe dla człowieka toksyny.

Winogrona zawierają ponadto kwas foliowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Związek ten wspomaga także leczenie depresji.

Pestki źródłem flawonoidów

Winogrona to również pestki, które są z kolei źródłem cennych substancji o nazwie flawonoidy. Są to w pełni naturalne przeciwutleniacze, których działanie jest znacznie silniejsze niż działanie witaminy C czy E. Flawonoidy skutecznie przyczyniają się do niszczenia wolnych rodników poprzez blokowanie ich aktywności. W ten sposób organizm jest chroniony zarówno przed starzeniem się, jak i przed niektórymi chorobami nowotworowymi.

Winogrona najlepiej jeść ze skórką. W nich zawarty jest tak zwany resveratrol, który powstrzymuje rozwój komórek rakowych, zapobiega schorzeniom serca, reumatyzmowi oraz zaćmie. Winogrona zawierają w sobie także spore ilości kwasów owocowych, które
w połączeniu z witaminami oraz minerałami, będą prawdziwym zastrzykiem młodości. Owoce te zapewnią skórze jędrność i elastyczność. Nawet jeśli więc skończy się sezon na winogrona, możesz sięgnąć po rodzynki, które również będą niezastąpionym źródłem wielu odżywczych substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *