Zdrowe odżywianie

Pomidory – czy rzeczywiście mają właściwości antynowotworowe?

pomidory

pomidoryZapewne niewiele osób wie, że niegdyś pomidory uważane były za trujące. Obecnie natomiast coraz częściej można usłyszeć o ich zdrowotnych właściwościach. Szczególnie cenione są zawarte w pomidorach związki antyoksydacyjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Pomidor wydaje się być warzywem znanym od lat, ale dopiero od niedawna zaczęła wzrastać nasza wiedza o tej roślinie. Kariera pomidora rozpoczęła się w momencie, kiedy kilku amerykańskich naukowców w jego składzie odkryło cenną substancję – nazywaną likopenem.

Likopen – czy tylko barwnik?

Początkowo likopen był traktowany przede wszystkim jako barwnik, naturalny pigment, który nadawał skórce pomidora charakterystyczną, czerwonawą barwę. Wraz z upływem czasu
i z kolejnymi przeprowadzanymi badaniami naukowymi, okazało się, iż likopen należy do grupy substancji posiadających silne właściwości antyoksydacyjne. Związki te mogą przyczyniać się do zwalczania w ludzkim organizmie wolnych rodników, które są inicjatorami chorób nowotworowych. Wolne rodniki są również odpowiedzialne za starzenie się skóry.

Zobacz również  Jak pić i nie tyć?

Skuteczność działania likopenu wydaje się być wyjątkowo silna na tle innych antyutleniaczy. Jak się okazało, likopen jest znacznie bardziej efektywny niż beta karoten. Skutecznie zwalcza wszelkie wolne rodniki w organizmie, zapobiegając rozwojowi wielu groźnych schorzeń.

Pomidory na zdrowie

Badania amerykańskich specjalistów dowiodły, iż systematyczne spożywanie pomidorów zawierających w swoim składzie cenny likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową prostaty u mężczyzn. Co więcej, w trakcie przeprowadzanych testów okazało się również, iż jedzenie pomidorów chroni przed nowotworem gardła.

Likopen może być wchłaniany przez nasz organizm nie tylko z pomidorów, ale również
z przetworów przygotowanych z tego warzywa. Jeśli niekoniecznie lubimy spożywać pomidora na kanapkach, wówczas możemy sięgnąć na przykład po soki pomidorowe, przeciery, a także po sosy oraz keczupy. W trosce o nasze zdrowie sięgajmy jednak tylko
i wyłącznie po te produkty, które w swoim składzie zawierają jak najmniejszą ilość sztucznych konserwantów i dodatków. Stopień wchłaniania wzrośnie, jeśli do soku pomidorowego dodamy jedną łyżkę oliwy z oliwek. Sok najlepiej więc podgrzewać
z dodatkiem oliwy, a dopiero następnie wypijać. Warto wiedzieć, iż likopen jest substancją trwałą, która nie ulega rozpadowi podczas konserwowania bądź gotowania.

Zobacz również  Soja – odchudza i chroni przed chorobami

Pomidory źródłem witamin

Pomidory to jednak nie tylko źródło tak cennego dla naszego organizmu likopenu. W składzie tego warzywa znajdziemy jeszcze wiele innych składników odżywczych. Wśród nich szczególnie ważną rolę pełnią witaminy. W pomidorach obecna jest witamina A, C, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo w warzywie tym znajdziemy również beta karoten. To właśnie ta substancja zamienia się w naszym organizmie w witaminę A.

Pomidory to również bogactwo cennego pierwiastka, jakim jest potas. Jest on odpowiedzialny chociażby za obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

1 Komentarz

  1. Artykuł bardzo fajny, pomidory uwielbiam, ale hmmm…. mój tata też uwielbia pomidory i jadał je codziennie od wielu wielu lat. W zeszłym roku zachorował na raka gardła właśnie… Ironia losu… może to kwestia tego, że obecnie pomidory są nafaszerowane pestycydami i te prawidłowe właściwości to moją tylko pomidory eko?

Napisz komentarz