
Surowe jabłka są doskonałym źródłem błonnika i jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy. Jabłka są dobre na serce, płuca, układ pokarmowy. Owoce te mają mało kalorii, są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Zawierają dużo flawonoidów, są bogate w przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E, stanowią cenne źródło potasu.
Istnieją badania wykazujące związek między regularnym jedzeniem jabłek a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka , szczególnie płuc i trzustki. Np. w badaniu przeprowadzonym w Finlandii udowodniono, że osoby jedzące c najmniej jedno jabłko dziennie były mniej narażone na zachorowanie na raka płuc.
Na co pomagają?
W jednym z badań z udziałem 40 tys. kobiet wykazano, że kobiety , które jadły jabłka, były o 13-22% mniej podatne na choroby serca i udar mózgu. W innych badaniach udowodniono, ze spożywanie dwóch flawonoidów, które są zawarte w jabłkach, miało związek z mniejszym ryzykiem zachorowania w skórce.
Ile należy ich jeść?
Zdrowo jest jeść co najmniej jedno jabłko dziennie, najlepiej na surowo, nieobrane. Składniki odżywcze zawarte są zarówno w skórce, jak i miąższu, ale flawonoidy znajdują się głównie w skórce.
Jakie są najzdrowsze?
Zawartość cennych flawonoidów zależy od rodzaju jabłka i miejsca jego uprawy. Najlepiej kupować różne rodzaje jabłek. Długie przechowywanie prowadzi do utraty witaminy C, ale flawonoidom nie szkodzi. Należy jednak pamiętać, że jabłka mogą powodować alergię.